Suuline traditsioon - 1905. a. rahutused - Mitmeis paigus

1905. a. teatatud Äivere mõisa teenijaile, et mõis pannakse põlema ja kästud riided ära korjata. Anna kiriku juures olevat nii räägitud – küll pole neid lubadusi teostatud. Härra Stackelberg põgenenud Roosna-Allikule. Ta on ise lubanud külamehed kokku kutsuda ja püssid anda, et mustale sajale vastu võiks hakata. Muidu kõik vaikne.
Purdi kirjutaja on kinni võetud, ta olnud mässajate nimekirjas – olla Paides rüüstamas käinud. Vald võtnud oma vastutusel välja, iga päev aga pidanud ennast politseis (Paides) näitamas käimas. Oli siiski kadunud – põgenenud Soome. Vallale on trahviks määratud madruste või tragunite küüte.
EKLA, f 199, m 44, 153 (IV-N) < Paide-Anna khk., Äivere k., Juhkami t. - Hilda Kõrge < Johan Tiisfeldt, 54 a. (1930)